اچ اس ای (HSE) چیست؟
HSE (اچ اس ای) مخفف کلمات Safety، Health و Environment به معنی بهداشت، ایمنی و محیط زیست است. سلامت و ایمنی در محل کار با توجه به دستورالعمل ها، اقدامات ایمنی و برنامه ها، رفاه و سلامت کارکنان را تضمین می کند. اگر این دستورالعمل ها اجرا شود، به جلوگیری از حوادث و کاهش احتمال آسیب به کارکنان و بیماری ها کمک می کند. همچنین این قوانین می تواند هزینه های پزشکی و مرخصی استعلاجی را کاهش دهد.
وظیفه HSE
دپارتمان ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، مسئول تضمین سلامت کارکنان، پیمانکاران و بازدیدکنندگان در محل کار است. این بخش همچنین برای مراقبت از محیط زیست در برابر تاثیرات احتمالی فعالیت شرکت ها نیز تلاش می کند.
این دپارتمان سیستم ها و رویه ها را نگهداری و پیاده سازی کرده تا اطمینان حاصل شود که تمامی فعالیت های شرکت به صورت مسئولانه و ایمن از نظر زیست محیطی اجرا می شود. این بخش همچنین به کارکنان در مورد مسائل بهداشتی و ایمنی نیز راهنمایی می کند.
HSE توسط مدیر HSE (اچ اس ای) اداره می شود که به مدیر عامل گزارش های لازم را ارسال می کند. این بخش، از تیمی از متخصصان ایمنی و بهداشت تشکیل شده که در کنار یکدیگر ایمنی تمامی کارکنان، پیمانکاران و بازدیدکنندگان را تضمین می کند.
مسئولیت های کلیدی HSE
مسئولیت های این بخش شامل موارد زیر می شود:
- تدوین و اجرای سیاست ها و رویه های ایمنی و بهداشتی
- انجام ارزیابی و ممیزی ریسک
- بررسی سوانح و حوادث
- نظارت بر رعایت قوانین بهداشتی و ایمنی
- ارتباط با آژانس های خارجی مانند اداره بهداشت و ایمنی (HSE)
- ارائه آموزش و راهنمایی در مورد مسائل ایمنی و بهداشتی
ایمنی در محل کار
ایمنی محل کار، شامل شرایطی است که از خطرات شناخته شده ای که باعث آسیب جسمی جدی و مرگ می شود، دور باشد و این شرایط باید سالم و ایمن باشد. محل کار ایمن و سالم جایی است که کارکنان می توانند تمامی وظایف خود را بدون قرار گرفتن در معرض خطراتی که می تواند باعث آسیب، بیماری یا مرگ شود، انجام دهد.
زمانی که بیشتر مردم به ایمنی محل کار فکر می کنند، خیلی سریع به خطرات فیزیکی مانند زمین خوردن، لیز خوردن و افتادن فکر می کنند. با این حال، بسیاری از انواع دیگر خطرات محیط کار می تواند ایمنی و سلامت کارکنان را تهدید کند. این خطرات شامل خطرات ارگونومیک، شیمیایی، بیولوژیک و مخاطرات روانی است.
ایمنی و بهداشت شغلی (OSH)
OSH که به عنوان ایمنی و بهداشت، سلامت شغلی و سلامت و ایمنی مربوط با کار (WHS) نیز شناخته می شود، حوزه ای چند رشته ای است که با سلامت، ایمنی و کار سر و کار دارد. حضور کارکنان در کار این اصطلاحات همچنین به اهداف این رشته ها اشاره دارد.
اهداف اصلی OSH ایجاد سلامت و ایمنی کارکنان در یک محیط کار ایمن و سالم است. همچنین OSH می تواند از همکاران، اعضای خانواده، کارکنان، مشتریان و دیگر اشخاصی که شرایط کاری آنها ممکن است تاثیر گذار باشد، محافظت کند.
با توجه به گفته سازمان بهداشت جهانی یعنی WHO، بهداشت حرفه ای، همه ی جنبه های بهداشت و ایمنی در کار را پوشش داده و بر پیشگیری از خطرات به عنوان هدف اولیه تمرکز دارد. سلامت به عنوان وضعیت رفاه کامل ذهنی، اجتماعی و جسمی در نظر گرفته شده و فقط با عدم وجود بیماری تعریف نمی شود.
برنامه ریزی و مدیریت واکنش های اضطراری
وجود رویه های عملیاتی استاندارد یا SOP، در گزارش های اضطراری، به عملیات نجات و وظایف پزشکی به جلوگیری از ترس غیر ضروری در زمان رویدادهای بی سابقه کمک می کند. هدف رهنمود های OSHA در مورد آمادگی و واکنش های اضطراری کمک به کارفرمایان برای آموزش و آماده سازی کارگران خود و اطمینان از تجهیز آنها به دانش و تجهیزات ایمنی لازم برای مقابله کارآمد با شرایط اضطراری است.
سیستم اسناد و مدارک HSE
زمانی که صحبت از حفظ یک سیستم مدیریت HSE کارآمد با ثبت سوابق خوب می شود، هیچ چیزی بهتر از یک فرایند مدیریت صحیح نیست. این موضوع به نحوه مستندسازی و سازماندهی هر برنامه، خط مشی و مجموعه ای از استانداردهای لازم مربوط می شود. وقتی که یک سازمان نیاز به انجام ممیزی های داخلی و نظارت منظم را دارد، برای مدیران HSE ساده تر خواهد بود که بررسی کنند که آیا جزئیاتی گم شده، جلسات آموزشی دچار کمبود است یا سایر قوانین کلیدی اجرا می شود.
کنترل دستورالعمل های HSE
تنظیم معیارهای عملکرد، به سازمان ها کمک می کند تا اثربخشی کنترل های ایمنی و نحوه اقدام کارگران برای ایمن نگه داشتن خود و دیگران را بررسی و اندازه گیری کنند. بعضی از معیارها شامل نرخ آسیب از دست رفته یا LTIR، نرخ کل حادثه یا TCIR و نرخ اصلاح تجربه یا EMR است.
ایجاد چک لیست های استاندارد بازرسی در بهینه سازی فرایند و کیفیت بازرسی های HSE بسیار مفید است و به سازمان ها به کمک اطلاعات مربوطه، بینش لازم در مورد عملکرد سیستم ایمنی و بهداشت HSE را می دهد. در اکثر موارد، این موضوع همان جایی است که می توان مدیریت حادثه را نیز در نظر گرفت.
قانون ایمنی و بهداشت در محل کار
این قانون با نام HASAWA شناخته و در سال 1974 وضع شده است. طبق این قانون، تعهدات گسترده ای برای کارفرمایان تعیین می شود. کارفرما موظف است از سلامت، ایمنی و رفاه کارکنان در محل کار و سایر افرادی که در محل حضور دارند مانند کارگران موقت، کارگران عادی، کارمندان خود اشتغال، بازدیدکنندگان، مشتریان و عموم مردم اطمینان حاصل کند.
با این وجود، این تعهدات به عنوان “تا آنجا که امکان پذیر باشد” تعریف می گردد. کارفرما می تواند ادعا کند که هزینه های لازم برای یک اقدام ایمنی خاص نمی تواند با کاهش ریسک ناشی از آن قابل توجیه باشد. با این حال، این موضوع نشان می دهد که آنها می توانند صرفا با بیان این که نمی توانند بهبودهای لازم را انجام دهند، از تعهدات خود فرار کنند.
HASAWA به دولت های اجازه می دهد تا قوانین یا دستورالعمل ها و کدهای عمل تایید شده را (ACOPs) برای کارفرمایان صادر کند. آنها تعهدات خاصی را برای کارفرما در رابطه با ایمنی و سلامت در محل کار، از جمله کار در یک محیط امن در برابر با مواد خطرناک، شیمیایی و استرس، ترسیم می کنند.
اداره بهداشت جهانی یعنی HSE، تحت نظارت HASAWA تاسیس شده است. این قانون به HSE اجازه می دهد تا تعهدات کارفرما را اجرا و مجازات هایی را نیز برای عدم رعایت آنها اعمال کند.
اهمیت ایمنی و سلامتی در محل کار
ایمنی و سلامت کارکنان برای تمامی کسب و کارها مهم است. یک محیط کار ایمن از کارگران در برابر بیماری و آسیب های احتمالی محافظت و به کسب و کار کمک می کند تا به طور پیوسته و کارآمد به فعالیت خود ادامه دهد. دلایل زیادی وجود دارد که چرا سلامتی و ایمنی در محیط کار از اهمیت زیادی برخوردار است که در ادامه با آنها آشنا می شویم:
محافظت در برابر بیماری و آسیب
بهبود بهره وری
کاهش هزینه ها
رعایت قانون
افزایش روحیه
اجزای اصلی HSE
ایمنی، بهداشت و محیط زیست یا همان HSE از چندین عنصر مرتبط با یکدیگر تشکیل شده است، از جمله:
۱. بهداشت:
بهداشت (Health) که در برخی به آن «سلامت» نیز اطلاق میشود بر ارتقای سلامتی جسمی و روانی، پیشگیری از بیماریها و امراض مرتبط با شغل و رسیدگی به خطرات موجود یا احتمالی در محل کار که ممکن است بر سلامت کارکنان تأثیر بگذارد، تمرکز دارد. این مولفه شامل اقداماتی مانند توجه به ارگونومی، برنامههای سلامتی= و بهداشت، و نظارت بر سلامت شغلی میشود.
۲. ایمنی:
هدف از اقدامات ایمنی جلوگیری از حوادث، جراحات و تلفات در محل کار است. این مولفه شامل اجرای شیوهنامههای ایمنی، انجام ارزیابی ریسک، ارائه آموزشهای مناسب و حفظ شرایط کار به صورت ایمن است.
۳. محیطزیست:
محیط زیست به حفاظت و صیانت از محیط طبیعی اطراف محل کار اشاره دارد. این مولفه شامل به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی، مدیریت زبالهها، حفظ منابع طبیعی و رعایت مقررات زیست محیطی است.
اهداف و استراتژی HSE
اهداف غایی HSE جلوگیری از مرگ، آسیب و بیماری در محل کار با تبدیل شدن خود به بخشی از راه حل است.
اداره ایمنی، بهداشت و محیط زیست یا HSE بریتانیا در یک سند استراتژی بلند مدت جدید در ژوئن ۲۰۰۹ ده هدف از HSE را در حیطههای کلیدی زیر مشخص کرد:
۱. بررسی حوادث ناشی از کار و بیماریهای ناخوشایند و انجام اقدامات اجرایی در صورت لزوم
۲. ترغیب رهبری سازمان به حمایت از اهمیتِ همراه با رویکرد عقل سلیم به سلامت و ایمنی در محل کار
۳. تمرکز بر اهداف اصلی بهداشت، سلامت و ایمنی برای کنترل عناصر خطرآفرین و یاری رساندن به مدیران برای درک تمایز بین مسائل ایمنی و بهداشت واقعی و انتقادهای بیاهمیت یا ناآگاهانه
۴. ترغیب به افزایش شایستهمحوری و در نتیجه ارتقاء مدیریت معقول و متناسب ریسک
۵. تقویت و ارتقای مشارکت و مشاوره خواستن از کارگران در مسائل مربوط به بهداشت و ایمنی
۶. هدف قرار دادن مسائل کلیدی بهداشت و ایمنی و شناسایی و کار با ارگانهایی که بهترین موقعیت را برای کمک به کاهش آسیب/بیماری دارند
۷. تعیین اولویت برای شناسایی فعالیتهایی که باعث کاهش قابل توجه مرگ و میر و حوادث میشود
۸. کمک به تعداد فزاینده شرکتهای بزرگ و متوسط در رعایت تعهدات بهداشتی و ایمنی با مدیریت انطباق و سفارشیسازی رویکردها و روشها
۹. کاهش احتمال وقوع حوادث فاجعه بار با احتمال وقوع کم اما دارای تاثیر زیاد و حصول اطمینان از حفظ صنایع مهم استراتژیک
۱۰. در نظر گرفتن مسائل گستردهتری که بر بهداشت، سلامت و ایمنی تأثیر میگذارند تا عملکرد ایمنی و سلامت را بهبود بخشند
مزایای در اولویت قرار دادن HSE در محیط کار
۱. بهبود سلامتی کارکنان
۲. کاهش حوادث و سوانح
۳. انطباق با مقررات
۴. بهبود کارآیی و بهرهوری
۵. افزایش اعتبار
۶. صرفهجویی در هزینهها
۱۲ رکن سیستم مدیریت HSE
اجرای رویههای سیستم مدیریت HSE مستلزم برخورداری عناصر کلیدی برای اطمینان از اجرای موفقیتآمیز و انطباق با مقررات است. در ادامه به ۱۲ مولفه از این عناصر کلیدی در سیستم مدیریت HSE اشاره میکنیم:
۱. کنترل و ابلاغ اسناد ایمنی
۲. مدیریت ریسک دستورالعملهای HSE
۳. برنامهریزی و مدیریت واکنش اضطراری
۴. سیستم مستندات
۵. نظارت بر دستورالعملهای HSE و سنجش آنها
۶. تعیین تیم HSE
۷. مدیریت انطباق
۸. مسئولیتپذیری و تعهد رهبری
۹. بررسیهای منظم
۱۰. آموزش و یادگیری
۱۱. بهبود مستمر
۱۲. مدیریت محیط زیست و اقلیم
استانداردهای بینالمللی HSE
سازمان بین المللی استاندارد (ISO) برای هدایت بهتر سازمانها در حصول اطمینان از انطباق مقرراتی چارچوب سیستم مدیریت HSE خود، دو استاندارد اصلی تهیه کرده است. که در ادامه نگاهی گذرا به این دو استاندارد خواهیم داشت.
۱. ایزو ۴۵۰۰۱ (ISO 45001)
ایزو ۴۵۰۰۱ (ویرایش سال ۲۰۱۸) که به عنوان استاندارد جهانی برای سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی (OHS) شناخته میشود، جایگزین استاندارد بریتانیایی OHSAS 18001 شده است. هدف این استاندارد محافظت از کارکنان و مراجعان در برابر حوادث، بیماریها و صدمات ناشی از کار است.
۲. ایزو ۱۴۰۰۰ (ISO 14000)
ایزو ۱۴۰۰۰ (ویرایش سال ۲۰۱۵) استاندارد بین المللی، مسئولیت سیستم مدیریت محیط زیستی (EMS) سازمانها است. ایزو ۱۴۰۰۱ یک استاندارد جهانی برای سیستم مدیریت محیطی ( EMS ) است. الزامات مورد نظر این استاندارد اقتضا میکند که سازمانهایی که زیر پوشش این استاندارد میروند سیاست گذاری محیطی، تعیین زیانهای وارده بر طبیعت یا نقاطی که زیان به آنها ممکن است وارد آید، طراحی و اجرای پروژههای محیطی برای بهبود و حفظ حیات کره زمین، تعیین وسائل و امکانات برای رسیدن به این اهداف را انجام داده و به صورت مستمر به بهبود محیط بکوشند. این استاندارد دستورالعملهای خاصی را برای کمک به سازمانها بیان میکند تا چگونه بتوانند اثرات منفی محیط زیستی را کاهش دهند و مسئولانه به شرایط محیط زیستی در حال تغییر واکنش نشان دهند و در عین حال تعادل عملیات با کیفیت را حفظ کنند.
اسناد مرتبط با الزامات قانونی HSE چیست؟
منظور از از الزامات قانونی HSE، ضوابط و مقرراتی است که در کشور با هدف تامین بهداشت و ایمنی و محافظت از محیط زیست در پروژههای عمرانی تدوین شده است.
به طور کلی در راستای اهداف HSE چند سند مختلف به شکل ملی و بینالمللی تدوین شده است که به تدوین مقررات عمرانی پرداختهاند. اسناد مذکور در سه حوزه ایمنی، بهداشت و محیط زیست دستهبندی میشوند.
اسناد مرتبط با ایمنی
مهمترین اسناد ملی مرتبط با الزامات قانونی HSE در شاخه ایمنی به شرح زیر هستند:
– آیین نامه آموزش ایمنی کارفرمایان، کارگران و کارآموزان
– آیین نامه ایمنی امور پیمانکاری
– آیین نامه مربوط به پیشگیری و مبارزه با آتشسوزی در کلیه کارگاهها
– آیین نامه حفاظتی تاسیسات و وسایل الکتریکی در کارگاهها
– آیین نامه سیستم اتصال به زمین
– آیین نامه ایمنی تصفیهخانههای آب و فاضلاب
– آیین نامه عمومی ایمنی تعمیرگاههای وسایط نقلیه
– آیین نامه حفاظت در ریختهگری، آهنگری و جوشکاری
– آیین نامه حفاظت و بهداشت عمومی در کارگاهها
– آیین نامه حفاظتی وسایل حمل و نقل و جابجا کردن مواد و اشیا در کارگاهها
و…
اسناد مرتبط با بهداشت
– آیین نامه حفاظت و بهداشت عمومی در کارگاهها
– آیین نامه حفاظتی کار با سموم دفع آفات
– آیین نامه بهداشت محیط
– قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی
– استاندارد آب آشامیدنی
– بخشنامه اندازهگیری عوامل زیانآور محیط کار
– آیین نامه تاسیس مراکز بهداشت کار در کارگاهها
– آیین نامه کارهای سخت و زیانآور
– آیین نامه اجرایی کنترل و نظارت بهداشتی بر سموم و مواد شیمیایی
و…
اسناد مرتبط با محیط زیست
– قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست
– آیین نامه حفاظتی مواد خطرناک و مواد قابل اشتعال و انفجار
– آیین نامه جلوگیری از آلودگی آب
– قانون نحوه جلوگیری از آلودگی هوا
– آیین نامه مولد بخار و دیگهای آبگرم
– قانون مدیریت پسماندها
– تصویب نامه حد مجاز استانداردهای خروجی از کارخانجات و کارگاهها
و…
هر یک از این اسناد، به الزامات قانونی HSE میپردازند که کارگاهها و پیمانکاران و کارفرمایان و کارگران موظف به پیروی از آنها هستند.
الزامات قانونی HSE چیست؟
الزامات قانونی HSE در بخش ایمنی
تهیه لباس و تجهیزات حفاظت فردی
تهیه تجهیزات آتشنشانی
حصارکشی پروژه و محیط اطراف آن
استفاده از علائم و تابلوهای ایمنی و هشدار
ایمنی کار با ماشینآلات سنگین
تامین ایمنی کار در ارتفاع
پاکسازی نخالههای محیط کار
تامین ایمنی انبارهای کارگاه
تامین ایمنی سیستم برق
تامین ایمنی حفر و گودبرداری
تامین ایمنی تونلها
گزارش و تحلیل حوادث
الزامات قانونی در بخش بهداشت
تامین بهداشت محیط
تامین بهداشت فردی
دفع زبالههای کارگاه
الزامات قانونی در بخش محیط زیست
جلوگیری از آلودگی خاک
جلوگیری از آلودگی آب
جلوگیری از آلودگی هوا
ضمانت اجرای الزامات قانونی HSE چیست؟
به طور کلی علاوه بر وجود مجازاتها و جریمههای مختلف از سوی شهرداری در بسیاری از موارد، طرفین انواع قراردادهای عمرانی میتوانند برای نقض این الزامات وجه التزام تعیین کنند.
به این معنا که در پیوستی مجزا یا در قالب بندی در قرارداد پیمانکاری، اشاره کنند که در صورت نقض هر یک از الزامات قانونی و یا دریافت گزارش عدم انجام الزامات مذکور، چه مقدار خسارت باید به کارفرما پرداخت شود.
مثلا بیان شود که در صورت ریختن زباله یا فاضلاب در محیط کارگاه و یا عدم وجود لوازم حفاظتی فردی کافی بایستی مبلغی مشخص به کارفرما پرداخت شود.
اهداف قوانین و مقررات hse
- کاهش ریسک های نامناسب و غیر قابل قبول نسبت به ریسک های شناسایی شده
- ارتقای سیستم مدیریت HSE پیمانکار
- جلوگیری از حوادث انسانی، تجهیزاتی و بیولوژیکی از طریق بهبود سیستم
- افزایش آمادگی در مواقع اضطراری در سایت ها، کارگاه ها و کارخانه ها
- ارتقاء و افزایش آگاهی کارکنان و پیمانکاران در خصوص HSE
- ارتقاء و بهبود نتایج معاینات دوره ای و کنترل سلامت پرسنل
- بررسی برنامه ها به صورت دوره ای و انجام اصلاحات در کارگاه در صورت لزوم
نحوه اجرای قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت
قوانین و مقررات در حوزه hse را می توان با یک برنامه ریزی مدون به اجرا درآورد. اولین قدم این است: مناطقی را که در اطراف آن اهداف ایمنی خود را تعیین کرده اید، شناسایی کنید. ممکن است وسوسه شوید که هدفی را برای کاهش درصد آسیب های سازمان خود تعیین نمایید. کاهش در میزان آسیب دیدگی بدون فکر کردن به چگونگی دستیابی به آن اهداف، به بهبود کمک نمی کند.
بدون هیچ راهی واقعی برای کاهش تعداد مشکلات، ممکن است در نهایت دیگران را سرزنش کنیم و ساده ترین هدف هم کارمندان هستند. اما باید بدانید که این کار ممکن است منجر به فشار شدید در هر سطحی و ایجاد مشکلات پنهان شوند.
راه حل واضح است: به جای اینکه مدیریت بد را در قبال میزان صدمات (که هیچ کنترل فوری روی آن ندارند)، در نظر بگیرید، اهداف اصلی را برای حذف یا به حداقل رساندن ۳-۴ مشکل اصلی (که دلیل اکثر آسیب های محل کار هستند)، تنظیم کنید.
به عنوان مثال، می توانید اهدافی را برای تجزیه و تحلیل های میزان ایمنی محل کارتان برای کسب امتیاز بیشتر در ممیزی یا بازرسی، رعایت رویه ها، استفاده از تجهیزات حفاظت فردی، حضور در دوره های آموزش ایمنی یا هر معیار پیشگیرانه دیگری که برای کسب و کار شما مهم است، تعیین کنید. نکته کلیدی رعایت قوانین و مقررات در حوزه hse این است که گزینه هایی را انتخاب کنید که برای سازمان شما معنادار باشد.
لیست الزامات قانونی و قوانین و مقررات در حوزه hse
قوانین و مقررات در حوزه hse بخشی از الزامات قانونی اداره کار است. با مراجعه به متن قانون متوجه می شوید که ماده ها و تبصره های مختلفی برای این مهم وجود دارند که رعایت آنها الزامی است. برای مثال در ماده ۹۲ حفاظت فنی و بهداشت کار آمده است که تمامی واحدهایی که به اقتضای نوع فعالیت در معرض بروز بیماریهای ناشی از کار قرار دارند، باید برای همه افراد فعال در پروژه پرونده پزشکی تشکیل دهند. حداقل سالی یکبار توسط مراکز بهداشتی درمانی از آنها معاینه به عمل آمده، آزمایشهای لازم را انجام داده و نتیجه را در پرونده مربوطه ضبط نمایند.
با توجه به این موارد شما به عنوان کارفرما یک پروژه موظف هستید:
- مدیریت سلامت و ایمنی را به یک فرد متبحر بسپارید.
- خط مشی بهداشت و ایمنی را تهیه کنید.
- ارزیابی ریسک را انجام دهید.
- اطلاعات و آموزش های لازم را ارائه دهید.
- از امکانات مناسب محل کار برخوردار باشید.
- آموزش های لازم را به نمایش بگذارید.
- همه پرسنل را بیمه کنید.
- قانون بهداشت و ایمنی در کار، قانون جزایی و مدنی را بشناسید.
- حوادث و بیماری را گزارش دهید
وظیفه کارشناس hse
اهداف استراتژیک hse بدون توانایی و مهارت لازم کارشناسان و مسئولان امر، پیش نخواهند رفت. از این رو مهم است که افراد با تبحر لازم و آشنایی کامل به مقررات وارد این حوزه کاری شوند. این شخص آشنا به قوانین و مقررات در حوزه hse، موظف است که:
- از اجرای سیاست های ایمنی در تمام زمینه های شرکت، از جمله در سایت های شغلی و در حین عملیات میدانی مطمئن شود.
- انجام تحقیقات در مورد حوادث برای شناسایی علل و عوامل موثر را در نظر بگیرد.
- شناسایی خطرات احتمالی ایمنی، اجرای اقدامات ایمنی و اطمینان از رعایت مقررات را انجام دهد.
- تحقیق در مورد فن آوری ها یا روش های جدید ایمنی برای بهبود ایمنی محل کار را در پیش بگیرد.
- گزارش حوادث و جراحات به سرپرستان را انجام دهد تا اقدامات اصلاحی در نظر گرفته شوند.
- انجام آزمایشات دارویی و معاینات فیزیکی برای اطمینان از اینکه کارکنان از نظر فیزیکی قادر به انجام وظایف خود بدون ایجاد خطر برای خود یا دیگران هستند، بر عهده این فرد است.
- برگزاری جلسات آموزشی برای کارکنان در مورد موضوعاتی مانند ایمنی آتش نشانی، کمک های اولیه و روش های کار ایمن به عنوان قوانین و مقررات در حوزه hse را در نظر داشته باشد.
- تهیه گزارش در مورد علل حوادث و پیشنهاد راهکارها برای پیشگیری از حوادث مشابه در آینده را وظیفه خود بداند.
- انجام تست های آزمایشگاهی بر روی نمونه های جمع آوری شده از بدن یا محیط های کارگران برای تعیین میزان قرار گرفتن در معرض مواد خطرناک را در نظر داشته باشد.
قصور hse
نادیده گرفتن قوانین و مقررات در حوزه hse و همچنین الزامات قانونی اداره کار با برخورد مراجع ذی ربط همراه است. به همین دلیل است که تاکید داریم با تنظیم اهداف استراتژیک hse مسیر مشخصی را در پیش گرفته و از جریمه های مالی یا موارد مشابه، دور بمانید.
برای نمونه فصل یازدهم قانون کار با عنوان جرائم و مجازاتها در ماده ۱۷۱ صراحتا اعلام می کند که متخلفان از تکالیف مقرر در این قانون، حسب مورد و مطابق مواد آتی، با توجه به امکانات و شرایط خاطی و مراتب جرم، به مجازات حبس، جریمه نقدی و یا هر دو محکوم خواهند شد.
در صورتی که تخلف از انجام تکالیف قانونی موجب وقوع حادثه ای شود که منجر به عوارضی مثل نقص عضو و یا فوت کارگر شود، دادگاه موظف است علاوه بر مجازات های مندرج در این فصل، نسبت به این موارد طبق قانون تعیین تکلیف کند.