۹ فناوری مهم برای هوشمند سازی در آتش نشانی

 

همانطور که آتش نشانان در حال عادت کردن به استفاده از تکنولوژی های امروزی  هستند. دیگر اختراعات جدید مانند ابر داده ها، زیست سنجی، نرم افزار تشخیص چهره و … در حال ادغام با صنعت ایمنی هستند. استفاده از هوشمند سازی در ایمنی و یکپارچگی این فناوری ها می‌تواند سبب ساده سازی برنامه ریزی های قبل از عملیات و آنالیز حادثه شود. در ادامه لیست 9 تکنولوژی و فناوری که می‌توانند روش کاری آتش نشانان را تغییر دهند، معرفی می‌کنیم.

زیست دورسنجی

علاوه بر ضربان قلب، فناوری زیست دورسنجی اطلاعات و آگاهی در باره وضعیت فردی و سطح کاری آتش نشانان در اختیار مدیر ها قرار می‌دهد که نشان می‌دهد گروه اعزامی چقدر سخت فعالیت می کنند. همراه با نظارت افراد و به صورت یکپارچه و متحد با مدیریت هوا، زیست سنجی پیشرفته افراد را در محیط های خطرناکی که موقعیت های مرگ و زندگی دارند ( IDLH ) امن نگه می‌دارد.

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی در آینده توانایی ارائه تحلیل لحظه ای ترافیک برای نزدیکترین اعزام و تشخیص شی و هدف از طریق دید کامپیوتر را دارند. همچنین می توانند به گروه ها در مورد تغییر وضعیت در محیط بر اساس محاسبات فیزیک هشدار دهند.

واقعیت مجازی

تمرکز بر ارائه آموزش به شهروندان، تمرین دادن آتش نشانان و افزایش واکنش های اضطراری از طریق این سیستم های به وجود آمده، از ویژگی های آنها است. کودکان سریعا توقف، انداختن و چرخیدن در واقعیت مجازی را از طریق حس لامسه، لمس کردن و ادراک دیجیتال یاد می‌گیرند.

وسایل نقلیه خودران

بر روی زمین و در هوا، وسایل نقلیه برنامه ریزی شده ای برای انتقال افراد و تجهیزات قبل، در لحظه و بعد از حادثه برای کاهش خطای انسانی، کار می‌کنند. این وسایل چرخدار و بالدار نقش مهمی در جمع آوری و تحویل داده ها به آتش نشانان از طریق GPS، سنجش از راه دور و تصاویر 3 بعدی 360 درجه دارند.

دید کامپیوتری، تشخیص لبه و تشخیص اشیاء

چندین سیستم ساخته شده توسط گروه های عمومی و خصوصی موجب شده تا آتش نشانان بتوانند تصویر برداری حرارتی داشته باشند. این تکنولوژی های جدید سوار شده بر هواپیما، کشتی و … سبب می‌شود تا هشدارهایی به آتش نشانانی که از خطرات احتمالی بی خبر هستند، در مورد زیرش زمین و اجزای سقف داده شود.

نرم افزار تشخیص چهره

این قبیل نرم افزار ها در حال حاضر به اجرای قانون در محافظت از کسانی که در خدمتشان هستند کمک می‌کنند. در آینده ای نزدیک ، آتش نشانانی و پزشکی از این نوع فناوری دید کامپیوتری استفاده می‌کنند تا به آتش نشان درباره هویت فرد بیهوش، بستگان، مجوز های درمانی و سابقه پزشکی آن اطلاع دهند.

توانایی دیداری 360 درجه

این دوربین ها در زیر آب، روی زمین و در آسمان استفاده می‌شوند. همچنین می‌توانند به شهروندان و آتش نشانان در مورد وضعیت ها و جنبه های حریق و امنیت زندگی آموزش دهند. در حال حاضر آنها از طریق شبکه های اجتماعی و فیلم های نمایش داده شده به صورت لحظه ای می‌توانند موجب درک و فهم دقیق تیراندازی، سیل، آتش و سقوط توسط مردم و آتش نشانان شوند.

ابر داده ها و اینترنت چیزها

آتش نشانان دارای سیستم های تشخیص موقعیت پیشرفته هستند. این سیستم ها با استفاده از مجموعه ای از داده ها می‌توانند موجب نجات جان افراد شوند. همچنین در هنگام آتش سوزی و وقوع حریق هم وسایلی که از اینترنت چیزها استفاده می‌کنند، قبل از تشدید موقعیت می‌توانند داده ها را به آتش نشانی ارسال کرده و با آنها تماس بگیرند.

شهرهای هوشمند

از دیگر راه های هوشمند سازی در آتش نشانی، ایجاد شهر های هوشمند است. این شهر می توانند برای رفع نیازها، محافظت از شهروندان و … از داده ها و فناوری ارتباطات استفاده کنند. بخش اعظمی از این سیستم توسط شبکه های ابری و اینترنت به یکدیگر متصل هستند تا بتوانند داده ها را دریافت، آنالیز و مدیریت کنند. پس از آن این داده های مدیریت شده به ارگان های مربوطه ارسال می‌شوند.

 

آشنایی با فناوری‌های جدید در آتش نشانی

هوشمند سازی در آتش نشانی و ایمنی یکی از هدف‌های بسیار مهم در برنامه‌ریزی شهری است؛ زیرا فناوری‌های جدید و هوشمندسازی‌های ایمنی در محیط شهری و آتش نشانی، برای مقابله با انواع سوانح در جهت کاهش خطرات اهمیت بسیار زیادی دارد. در چند سال گذشته با توجه به وجود فناوری‌ها و هوشمندسازی‌های ایمنی در طرح شهرها، اقدامات اساسی صورت گرفته است. برای آشنایی بیشتر با این فناوری‌های جدید و مدرن در حوزه آتش نشانی، تا پایان مطلب ما را همراهی کنید تا به معرفی فناوری‌های نوین آتش نشانی بپردازیم.

 

عدم استفاده از هوشمندسازی در آتش نشانی موجب چه می‌شود؟

عدم استفاده از هوشمندسازی در آتش نشانی و ایمنی ممکن است که صدمات جبران ناپذیری را برای افراد جامعه به همراه داشته باشد. زمانی که در محیطی آتش سوزی رخ می‌دهد، گذر چند ثانیه هم بسیار مهم است و فاصله بین مرگ و زندگی را مشخص می‌کند. یکی از اصول بسیار مهمی که در زمینه ارتقا ایمنی شهر مورد استفاده قرار می‌گیرد، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در سازمان شهرداری به ویژه سازمان آتش نشانی است.

 

انواع فناوری‌های جدید در آتش نشانی

یکی از کاربردی‌ترین فناوری‌های جدیدی که می‌تواند انواع ماموریت‌های سخت و ناممکن را به جای انسان انجام دهد و از خطرات پیشگیری کند، مربوط به حوزه آتش نشانی می‌شود. امروزه جدیدترین تجهیزات و تکنولوژی‌ها برای آتش‌نشانان مورد استفاده قرار می‌گیرد که برخی از مهمترین آن‌ها عبارت است از:

  • جت پروازی

این جت قادر است که تا ارتفاع ۳۰۰۰ پا در آسمان پرواز کند و بیشتر از ۴۵ دقیقه در آسمان بماند. با استفاده از این تجهیزات می‌توان جان افراد گرفتار در آتش سوزی را نجات داد.

  • دستکش پیشرفته

هنگامی که آتش‌نشانان قصد داشته باشند با آتش‌نشانان دیگر در شرایطی که امکان مکالمه وجود ندارد ارتباط برقرار کنند، استفاده از دستکش‌های پیشرفته بهترین گزینه محسوب می‌شود. همچنین درون دستکش‌ها سنسورهایی قرار داده شده است که می‌تواند به آتش‌نشانان کمک کند. هنگامی که دود زیادی در محیط قرار دارد و امکان شناسایی مسیر درست فراهم نیست، این دستکش‌ها راه درست را تشخیص می‌دهند و مسیر ایمن را برای آن‌ها پیدا می‌کند.

  • کوله پشتی جدید

امروزه به جای کپسول‌های سنگین، فناوری‌های جدیدی ایجاد شده است که یک کوله صاف با تمام امکانات و سبک‌تر از کپسول‌های سخت و سنگین طراحی شده است. این کوله پشتی‌ها به گونه طراحی شده‌اند که حتی در درجه حرارت بسیار بالا هم نمی‌سوزند و بافت آن‌ها دچار آسیب نمی‌شود. کوله پشتی‌های جدید به حالتی صاف و سبک طراحی می‌شوند؛ به گونه‌ای که به سیستم بدن آتش‌نشانان آسیب وارد نمی‌کند و پیشرفته‌تر از مدل‌های قبلی طراحی شده اند.

  • تکنولوژی مکان‌یاب و سنجش علائم بدن

امروزه انواع دستگاه‌های ردیابی جدید ایجاد شده‌اند که جزو تجهیزات هوشمندسازی در آتش نشانی و ایمنی هستند و به آتش‌نشانان کمک می‌کنند به سرعت محل حادثه را ردیابی کنند. همچنین در عین حال با استفاده از این فناوری می‌توان علائم حیاتی بدن را نیز زیر نظر گرفت و در موقع نیاز وارد عمل شد.

  • گلنزر

یکی از دستگاه‌های پیشرفته است که هنگام از کار افتادگی سیستم‌های جی پی اس معمولی باز هم امکان شناسایی محل آتش‌نشانان را فراهم می‌کند. معمولا اکثر آتش‌نشانان از سیگنال‌های رادیویی آنالوگ برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند که هنگام ورود به تونل‌ها، جنگل‌ها و ساختمان‌ها ممکن است از کار بیفتد. اما استفاده از این سیستم پیشرفته این گونه نیست و دچار اختلال نمی‌شود و در هر محلی به درستی مکان مورد نظر را نشان می‌دهد.

 

استفاده از واقعیت مجازی در آتش نشانی

استفاده از واقعیت مجازی در زمینه آتش نشانی امکانات جدیدی را برای آموزش، برنامه‌ریزی و ارتباطات به وجود می‌آورد. با استفاده از این فناوری می‌توان آینده ایمن‌تری را برای شهر در نظر گرفت. این فناوری چندین کاربرد مختلف دارد که عبارت است از:

  • آموزش و تمرین

با استفاده از واقعیت مجازی می‌توان آموزش‌های لازم را به آتش نشانان ارائه داد که در نتیجه می‌توان برای مدیریت بهتر بحران‌ها و عملیات نجات اقدامات لازم و ضروری را انجام داد.

  • مدیریت بحران

از واقعیت مجازی برای نقشه‌برداری‌های دقیق در محیط شهری و مکان‌یابی حادثه‌ها استفاده می‌شود. در نتیجه می‌توان نیروهای انسانی را در مدت زمان کمتر پیدا کرد و تلفات جانی را کاهش داد.

  • ارتباطات

با استفاده از واقعیت افزوده می‌توان سامانه‌های هوشمندی را برای اطلاع‌رسانی و ارتباطات به وجود آورد که می‌تواند در شرایط اضطراری و بحرانی به افراد کمک کند.

 

استفاده از مواد ضد حریق

استفاده از انواع مواد ضد حریق نقش مهمی در برقراری ایمنی شهری و آتش نشانی دارد. با استفاده از هوشمندسازی در آتش نشانی و ایمنی امروزه به راحتی می‌توان از انواع مواد ضد حریق استفاده کرد. برخی از تکنولوژی‌های لازم در این زمینه عبارت است از:

  • مواد ضد حریق نوین

امروز انواع مواد و محصولات جدیدی طراحی شده‌اند که در برابر حرارت و آتش مقاومت بسیار زیادی را از خود نشان می‌دهند. در نتیجه با استفاده از آن‌ها می‌توان ایمنی ساختمان‌ها و جامعه را افزایش داد.

  • سیستم هشداردهی

با استفاده از سیستم‌ها و فناوری‌های هوشمندی که طراحی شده‌اند، می‌توان برای تشخیص و هشداردهی در مدت زمان کوتاه در مورد حرارت و دود استفاده کرد. در نتیجه در مدت زمان مناسب آتش‌نشانان مداخله می‌کنند و خسارت ناشی از آتش سوزی را کاهش می‌دهند.

  • فناوری

استفاده از انواع ربات‌ها و دستگاه‌هایی که به صورت خودکار کار می‌کنند، در محیط‌های پرخطر باعث می‌شود که وضعیت ایمن‌تری در محیط به وجود آید.

 

سامانه ارتباطی پیشرفته

با وجود انواع سامانه‌های ارتباطی، امروزه شاهد بهبود هماهنگی و عملکرد در برقراری ایمنی شهر و پیشگیری از حوادث آتش نشانی هستیم. در این زمینه انواع سامانه‌های ارتباطی پیشرفته وجود دارد که برخی از آن‌ها عبارت است از:

سامانه مدیریت حوادث: این سامانه مبتنی بر اینترنت است و برای تشخیص و اطلاع‌رسانی حوادث در سریع‌ترین زمان ممکن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شبکه اطلاع‌رسانی هوشمند: با استفاده از انواع شبکه‌های ارتباطی هوشمند می‌توان ارتباط موثر و سازنده‌ای را با تیم امداد و نجات در صحنه حوادث برقرار کرد و از فرصت‌های کوچک بزرگترین استفاده را برد.

سامانه هشداردهی پیشرفته: امروزه از انواع سامانه‌های هوش مصنوعی برای تشخیص زود هنگام حوادث و انتقال اطلاعات استفاده می‌شود؛ در نتیجه اطلاع‌رسانی و اقدامات در کمترین زمان ممکن صورت می‌گیرد.

ارتباط زمین به فضا: با استفاده از فناوری‌هایی که در حوزه مخابرات فضایی وجود دارد، می‌توان بین تیم امداد زمینی و مدیریت ارتباط در شرایط بحران ارتباط برقرار کرد و مانع گسترش حوادث شد.

 

 

استفاده از پهپاد

امروزه انواع پهپاد و هواپیمای بدون سرنشین طراحی شده‌اند که در حوزه هوشمندسازی در آتش نشانی و ایمنی مزیت و کاربردهای بسیار زیادی دارد. برخی از کاربردهای مهم استفاده از پهپاد، عبارت است از:

آگاهی از وضعیت: پهپادها اطلاعات دقیقی را درباره وضعیت آتش‌سوزی، حوادث و بحران نشان می‌دهند و به آتش‌نشانان کمک می‌کنند تا تصمیم بهتری را برای اطفا حریق بگیرند.

عملیات نجات امداد: با استفاده از انواع ابزارهای کمکی که به وسیله پهپادها برای تیم نجات امداد ارسال می‌شود، می‌توان به عملیات نجات کمک فراوانی کرد.

برقراری امنیت عمومی: پهپادها برای نظارت بر مرزها، شناسایی مناطق مشکوک و پشتیبانی مورد استفاده قرار می‌گیرند تا بتوانند در مواقع ضروری امنیت لازم را برقرار کنند.

 

کپسول آتش نشانی

برای شناسایی نحوه استفاده و شارژ  توصیه می‌شود که با انواع مدل‌های آن آشنا شوید؛ زیرا این کپسول‌ها هر کدام بر اساس کاربردی که دارند متفاوت هستند و هر کدام برای اطفا یک نوع آتش مورد استفاده قرار می‌گیرند که برخی از پرکاربردترین آن‌ها عبارت است از:

  • کپسول آتش نشانی co2

معمولا در محیط‌های سربسته و آتش‌سوزی‌های الکتریکی، استفاده از کپسول آتش نشانی co۲ بسیار مناسب است؛ زیرا هادی الکتریسیته نیست و تاثیرات منفی و مخربی روی وسایل و تجهیزات ندارد. تا حد امکان از این کپسول‌ها در فضای باز استفاده کنید؛ زیرا باعث پراکندگی گاز می‌شود و اثربخشی آن را کاهش می‌دهد. قدرت پرتاب کپسول آتش نشانی co2 از 2 تا ۴ متر است و باید تا این فاصله به آتش نزدیک شوید.

  • کپسول آتش نشانی آب و گاز

معمولاً این مدل کپسول‌های آتش‌نشانی غیر قابل کنترل است و در صورتی که گاز آن‌ها خارج شود، امکان استفاده مجدد برای شما فراهم نخواهد شد. حداقل زمانی که برای تخلیه این کپسول در نظر گرفته شده است، ۶۰ ثانیه است. یکی از بهترین کپسول‌ها برای اطفا حریق، کپسول آتش نشانی آب و گاز است که برای خاموش کردن آتش چوب، کارتن، مبلمان، فرش و غیره از آن استفاده می‌شود.

  • کپسول آتش نشانی پودر و گاز

برای اطفا هر نوع آتش سوزی از این مدل کپسول‌ها استفاده می‌شود و معمولاً کاربردی‌ترین مورد استفاده از آن مربوط به آتش سوزی مایعات و فلزات است که به راحتی می‌توان با استفاده از آن آتش را خاموش کرد.

معمولاً زمانی که آتش سوزی با وسعت بالا رخ می‌دهد، مایعات اشتعال‌زا در محیط وجود دارد و آتش سوزی منشا الکتریکی دارد، استفاده از کپسول آتش نشانی پودر و گاز بهترین گزینه محسوب می‌شود.

  • کپسول آتش نشانی بیوورسال

کپسول‌های آتش نشانی بیوورسال ویژگی‌های مناسبی دارند که برای اطفا حریق جامدات و مایعات اشتغال‌زا گزینه بسیار مناسب محسوب می‌شوندو  توانایی بسیار زیادی در خاموش کردن آتش در حجم بالا دارد و همچنین دچار خورندگی نمی‌شود.

  • کپسول fm200

یکی از تکنولوژی‌های پیشرفته در زمینه آتش نشانی و مقابله با آتش سوزی، استفاده از کپسول‌های fm200 هستند. از این کپسول بیشتر در بیمارستان، بانک و محیط‌های حساس استفاده می‌شود.

  • کپسول 6ABC

هنگامی که آتش سوزی در محیط‌هایی مانند خانه، محل کار یا مراکز صنعتی و تجاری رخ می‌دهد، ممکن است خطرات بسیار زیادی به همراه داشته باشد و علاوه بر خسارت‌های مالی با خسارت‌های جانی نیز همراه باشد. اما یکی از اقدامات اولیه ایمنی که در این زمینه می‌توان مورد استفاده قرار داد و از گسترش آتش جلوگیری کرد، استفاده از این نوع کپسول است.

معمولاً برای مهار آتش‌سوزی‌های کلاس A از کپسول آتش نشانی آب استفاده می‌شود. در نهایت برای جلوگیری از نفوذ اکسیژن به آتش از کپسول‌های آتش‌نشانی پودری استفاده می‌شود